I taj treći dan #biZbuZZ -a 2011

Događaji / 04. 11. 2011. / Autor:

biZbuZZ maraton se bliži kraju. Kao i na svakom maratonu na kraju ostaju najuporniji, a ritam u Nišu je pakleno dobar. Spremni smo za treći, Vip mobile dan koji u najavi donosi manje mobilnih stvari, više nekih drugih web tema, koje moram da priznam mi po prilično fale ove godine.

Treći dan je otvorio Žarko Živković iz kompanije „Dežan SEO“ iz Australije. Prikazao nam je nekoliko zanimljivih aplikacija za mobilne telefone, sa posebnim naglaskom da se pripema bum na polju aplikacija za transfer novca, konkretno WesterUnion kompanije koja pripema nešto totalno novo. Govorio je o tržištu mobilnih aplikacija i koliko prostora uopšte postoji za neke nove stvari i kaže da tržište Srbije nije u potpunosti zasićeno. Kvalitet same aplikacije nije presudan i jako je važno danas promovisati aplikaciju putem društvenih mreža i kvalitetne SEO optimizacije sajta koji je promoviše na internetu.

Nakon Žarka na scenu stupa Lidija Stojčić poznatija kao @dijica , koja je prezentovala sajt Informacija.rs i studiju slučaja oko pokretanja i samog razvoja sajta. Lidija kaže da ženski lik na webu više privlači klikove od muškog lika i da je to jedan od razloga što je ona preuzela predstavljanje sajta online. Kaže da su rezultati bili pozitivniji. Lidija piše minimum dva članka dnevno, ali u nekim danima piše i po 5. U dogovoru sa Pecom iz MyCity-a, koji je inače i vlasnik sajta Informacija.rs dogovor je pao da sajt ostane u svojoj niši bez odlaska u širinu.  Poenta sajta je edukacija korisnika o virusima i antivirusima bez potenciranja jednog proizvođača antivirusa.

Miloš Đajić je svoje predavanje o političkoj komunikaciji na internetu počeo citatima uticajnijih ljudi sa domaće web scene, a zatim pokazao loš primer komunikacije i plakat LDP-a zalepljen na drvo u ulici Strahinjića Bana. Ključna stvar je da se politička komunikacija sve više okreće internetu, sve je više korisnika Twittera koji je primera radi jedan od najcenjenijih kanala komunikacije u Srbiji. Miloš se na kratko osvrnuo na političare koji su sada aktivni na internetu i podržao ih u tome. Miloš je govorio o inspiraciji stranaka, sadržaju, poverenju.

Usledilo je predavanje Žarka Dašića iz kompanije Vip mobile koji je govorio o HSPA+ mreži u Srbiji. Mobilni internet osvaja Srbiju a HSPA+ tehnologija omogućava brz prenos podataka, ili što volim običnim korisnicima da objasnim : kao ADSL koji nosiš u džepu. HSPA+ tehnologija se tek razvija i procena je da će do 2015. godine totalno osvojiti teritoriju. Žarko kaže da će se paralelno sa time težiti da gotovo svaki uređaj u budućnosti bude povezan na internet. Govoreći o pokrivenosti Vip HSPA+ mreže Žarko je pokazao mape pokrivenosti. Posebno sam ponosan na moj rodni Bor koji je ubrzo nakon Beograda i Niša dobio HSPA+ tehnologiju, a sećam se dana kada smo se mučili sa dial-up konekcijom. Žarko Dašić je prezentovao i novu opciju – HD zvuk , telefonija putem minimum 3G mreže koja omogućava daleko jasniji i bolji zvuk (poređenja radi kao da razgovarate putem Skype-a).

Nakon Vip kafe pauze usledilo je predavanje Dušana Kaličanina i Igora Stojića na temu „Digitalna strategija“. Previše teoretski i apstraktno. Tek su se pred kraj dotakli tema vezanih za realizaciju digitalne strategije, konkretno Facebook sms sistem i Mistral 12 (social intelligence platform).

Slobodan Marković i Stefan Lazarević su govorili o internet trgovini u Srbiji, odnosno odklanjanju prepreka za ePoslovanje. Slobodan kaže da tema ePoslovanja nije ni malo u fokusu naših političara. Stefan nam je objasnio da više zakona i podzakona reguliše ePoslovanje i da je jako teško napraviti regulatorni okvir. Stefan kaže da je potrebno i državne organe naterati da komuniciraju na elektronski način i da će tek taj korak doprineti da se razvija i samo ePoslovanje. Kao primer se uvek navodi Estonija koja je za 2 godine u potpunosti uspostavila e-upravu.

U delu o kome se govorilo o elektronskoj, poslovnoj komunikaciji rečeno je da svaki račun izdat elektronskim putem je validan, ako sadrži sve podatke, kao i račun u papirnom obliku, naglasio je Stefan, ali imam utisak da se na to u praksi i dalje ne shvata ozbiljno i da postoji bojazan da je samo papir zakon.

Diskusija je u ovom delu bila posebno zanimljiva, sa mnoštvom pitanja iz publike vezanih za dolazak PayPal-a, MoneyBookers i Payoneer platnih kartica. Slobodan Marković kaže da nije problem povući novac u Srbiju na sopstveni račun, ali je poenta da se plati porez na svaku vrstu zarade koja se ostvari.

I za kraj trećeg dana i uopšte biZbuZZ konferencije 2011. nastupio je Ivan Minić, poznatiji kao @burek sa temom „kako ne odustati a ne poludeti“. Ivan je održao vrlo motivaciono predavanje i ohrabrio mnoge čiji projekti nisu uspeli. Neuspeh je uvek opcija i važno je ne odustati, kaže Ivan. Naveo je primer kompanije koja je tek iz 51. puta napravila igricu koja se zove Angry Birds, i koja je danas hit. Da su odustali nakon 50. igrice mi danas ne bi imali ovu popularnu igricu. Ivan kaže da ne treba ići glavom kroz zid, ali je važno ići uvek do kraja. Moramo se prilagoditi situaciji, nikada se situacija neće prilagoditi nama. Rekao je da se do uspeha dolazi uz mnogo rada.

Treći dan je po mom subjektivnom mišljenju najbolji od svih dosadašnjih. Tematika  biZbuZZa 2011 je potpuno drugačija od ranijih godina. Moja interesovanja nisu previše usmerena na mobilne aplikacija, ali su mobilne teme na biZbuZZu ipak unele svežinu i privukle deo neke nove publike. Sve pohvale za organizatore biZbuZZa.

Lajv strim "“ www.bizbuzz.rs/live/
Heš tag "“ #bizbuzz2011
Drugi o BizBuzzu 2011 – ftw.rs – I dan , ftw.rs – II dan, ftw.rs – III dan
Dan I - Prvi dan biZbuZZa , Drugi dan konferencije

Foto: @neshasr , @walter030, @IgorMitrovic, @IvanCosic

Share Button
1
Jedan komentar
  1. Marko

    Jel se zna kada ce i gde biti odrzan BizBuzz 2012?

Ostavi komentar