Drugi dan biZbuZZ konferencije

Događaji / 03. 11. 2011. / Autor:

Drugi dan u Nišu za početak nam lakše pada nego prvi dan kada je dobar deo nas u ranim jutarnjim časovima tek doputovao. Okupljanje u hotelu Tammy Residence (gde dolazak do hotela po malo liči na planinarenje) je počelo već od 9.30 a u 11 sati su krenula i prva predavanja. Drugi dan je otvorio Tomislav Car, koji već danima unosi zabunu u redove posetilaca. Mislili smo da je u pitanju Tomislav Car od prošle godine, međutim informacija za sve one koji nisu znali da na Hrvatskoj web sceni postoje dva Tomislava Cara. Tomislav od prošle godine se bavi internet marketingom i prodajom, dok se današnji Tomislav Car bavi razvojem mobilnih aplikacija.

Tomislav je napravio odličan uvod govoreći o mobilnim aplikacijama za iPhone koje je njegova kompanija napravila. Posebnu pažnju i smeh u publici je privukla aplikacija za radio putem mobilnog telefona sa fotografijom Seke Aleksić. Tomislav je govorio o dobrim primerima iz prakse a zatim krenuo sa pričom o aplikacijama za mobilno bankarstvo. Objasnio je da aplikacija za bankarstvo ne mora da bude dosadna. Ukazao nam je na prednosti mobilnih aplikacija i probleme sa kojima se susreću programeri. Održao je vrlo interesantno predavanje i nadam se da će svoju prezentaciju postaviti negde online.

Nemoguće je biti na dva mesta. Dok je u sali dva Paul Myers držao predavanje „New Media and Internet Research in Investigative Journalism“ u sali jedan je svoje predavanje držao Aleksandar Petković sa temom „Revolucija mobilnih kupona u Retail industriji“. Pošto sam ostao u sali jedan, preneću vam ono što je Aleksandar pričao.

Aleksandar je govorio o kuponima, vratio nas na kratko u istoriju i rekao da je Coca Cola prva koristila kupone. Poenta kupona je da putem njih dobijete određeni popust. Tehnološka evolucija je dovela kupone do faze mobilnih kupona koji se nalaze u obliku elektronske karte. Životni vek kupona ima 3 faze: isporuka kupona, iskorišćenje i poništavanje. Isporuka na mobilni način može biti putem mobilne aplikacije, bluetooth-a, sms, mms, wap. Najzastupljeniji su sms i mms. Aleksandar je posebno skrenuo pažnju na način kako kompanije dolaze do brojeva telefona i da se moraju izbeći sumljivi načini pribavljanja brojeva, a da fokus treba biti na internom načinu prikupljanja informacija, od kupaca koji su već bili bili kod nas.

Usledilo je predavanje Slovenca Andarža Logara, koji se odlučio da predavanje održi na engleskom jeziku. Andraž je govorio o mobilnim aplikacijama, šta ima smisla a šta ne kod razvoja mobilnih aplikacija. Kaže da njegova majka i dan danas ne zna čime se njen sin bavi, pa je malo teže da se pohvali prijateljima. Podsetio nas je da ideja nije ništa i da je potrebno realizovati je. Andrež kaže da su danas veće šanse za zaradu na mobilnom tržištu nego na internetu.

Nakon pauze usledila je panel diskusija „Od letaka i samizdata do twittera i tableta. Interakcija sredstava i sadržaja političke komunikacije – ima li komunikacione evolucije u politici?“ u kojoj su učestvovali Gordana Čomić, Saša Paunović, Krunoslav Vidić i Boris Milićević. Krunoslav je u uvodnom delu napravio mali osvrt na Hrvatsku, a za Srbiju kaže da je iznenađen ministrom koji tvituje. Gordana Čomić kaže da isključivo dvosmerno komunicira na društvenim mrežama. Iznela je svoj pozitivni stav o društvenim mrežama i konstatovala da izbore uvek dobijaju emocije. Boris Milićević smatra da se mnogi političari plaše da uđu na društvene mreže, a kao primer navodi Jelenu Trivan i neprijatnosti koje je doživela. Saša Paunović, predsetnik opštine Paraćin, kaže da je negativna kampanja u Srbiji najuspešniji način promocije. Panel diskusija je bila vrlo zanimljiva, sadržajna i nemoguće je preneti sve utiske, ali se nadam da će snimak ovog predavanja biti online.

Na MTS predavanju Bojan Petrović je prezentovao Android aplikaciju Mondo koja predstavlja portal aplikaciju informativno zabavnog sajta Mondo.rs. Android su odabrali iz razloga što je to operativni sistem koji najbrže osvaja tržište kod nas. Aplikacija je za 11 dana skinuta oko 11.000 puta i za sada je ocenjena ocenom 4.1 na Android marketu.

Usledio je blok Ivana Rečevića, najpre na temu mobilnog oglašavanja a zatim i oglasne konverzije. Huge Media, iz koje dolazi Ivan kao platformu za mobilno oglašavanje koristi AdMob. Mobilno oglašavanje se odigrava u okviru sadržaja i aplikacije. Ivan nam je pokazao kako se kreiraju mobilni oglasi kao i način targetiranja. Rekao nam je puno argumenata koji idu u prilog mobilnom oglašavanju. Ipak, nakon pitanja za publiku u sali je mizerno mali broj ljudi odgovorio sa DA na pitanje „da li ste ikada kliknuli na „mobilni“ oglas“.

Ivan Rečević je u nastavku pričao o konverzijama. Konverzija nije rezervisana za Google, veće je Google samo jedan od kanala konverzije. Ivan kaže da je jako teško odrediti cenu konverzije, odnosno cenu akcije i da je sve sistem velikih brojeva i kalkulacije. Klijent je tu glavna figura. Važno je imati klijenta koji vam veruje, a znamo da je to danas jako teško. Klijenti su za sada banke, osiguravajuće kuće, telekomunikacione kompanije, prodavnice skuplje robe, grupne kupovine.

Predavanja na drugom danu su Ivanovim izlaganjem završena. Dalje sledi basket turnir – važno je učestvovati 🙂

Čitamo se i sutra, na trećem danu biZbuZZa.

Lajv strim "“ www.bizbuzz.rs/live/
Heš tag "“ #bizbuzz2011
Drugi o BizBuzzu 2011 – ftw.rs – I dan , ftw.rs – II dan
Dan I - Prvi dan biZbuZZa

Foto: Ivan Minić @burek , @neshasr

Share Button
0

Ostavi komentar