SAP – Moj korak u pogrešnom pravcu

Ostale teme / 01. 03. 2009. / Autor:

sapJoš od početka studiranja  hobi mi je bio web dizajn. Na neki način sam se stručno usmerio još pre 5 godina, međutim, imao sam i ja svoje ispale i koračanje u nešto gde ne pripadam.

Iako sam na veliko zagazio u web dizajn, joomlu, sitno koračao blogingom , ne znam šta mi bi i prijavim se na konkurs za SAP konsultanta pripravnika. Znao sam da je reč o velikom informacionom sistemu, to mi je na neki način i prirodna struka na Fakultetu Organizacionih Nauka. Baš me nešto htelo na tom konkursu, i prođem 2 eliminaciona kruga. Na kraju, kolega sa ekonomskog fakulteta i ja bivamo zaposleni na mestu za SAP konsultanta.

Ipak, pošto smo bili bez iskustva, šalju nas na obuku od mesec dana. Bolje uslove zaista nisam mogao naći u tom trenutku u svojoj struci, plata, firma… sve na mestu. Svakom bi poželeo takvu šansu.. ali ne i takvu situaciju. Kako sam krenuo na kurs, kapiram da ulazim u nešto što je meni totalno strano, učim od početka nešto gde čoveče nema weba. Tu kapiram da je sve to lepo, ali da to nije moj svet. Sa druge strane, prevelik zalogaj, kurs na kome dobijam 4 knjige od po 500 strana, ubrzani kurs gde prelazimo po 100 stranica dnevno,opako stučni lik iz Hrvatske i SAP sistem koji je enormno ogromno čudo, tek tad shvatam. Korak po korak, sve teže i teže, gubim se, ne zanima me, nije to ono što želim, ne vidim sebe u tom delu ekrana.

Nakon 4 dana kursa rešio sam da odustanem. Da stvar bude još kompleksnija, moj kolega je odustao trećeg dana. Jednostavno je to za nas bio prevelik zalogaj. Meni još gora situacija jer sam tu skontao da sam već profilisan i da meni ne treba nikakav SAP, i ako već treba nešto da učim nešto kompleksno od nule, neka to bude web programiranje.

Bilo je nezgodno odustati, pre svega sa ljudske strane, jer je direktor firme bio fantastičan i fer lik. Jedino mi je zbog njegovog odnosa ka nama bilo žao da odustanem. Ispao je čovek ipo, bez ikakvih smetnji se složio sa našom odlukom. Meni je laknulo kao nikad u životu, jednostavno sam se preporodio.

Prošlo je godinu dana od tog konkursa i sada mogu fino da podvučem crtu. Smatram da nisam pogrešio, iako je firma bilo izuzetno dobra i uslovi perfektni, ipak to nije bio moj svet. Svakome bi poželeo takve uslove i šansu, ali ne i takvu situaciju. SAP mi definitivno nije bio suđen. Web, Joomla i bloging izgleda jesu.

Share Button
9
9 Komentara
  1. hahahaha…zamisli tek moju kevu koja je zbog posla morala da prođe takav sličan kurs i mene koji je preslišava…piš živi…posle dve godine im ukinuli taj sap-ov program 😀

  2. COvjek mora probati vise stvari ili nikada nece znati jeli odabrao pravi put za sebe 🙂 Koliko god iskustvo mozda bilo negativno cini se da ti je bilo jako korisno!

  3. Slažem se sa Tonijem. Naročito u IT-u, za mnoge poslove i nemamo detaljne informacije dok bar imalo ne uđemo u problematiku. I probati svašta je dobar način kako doći do onoga što nama konkretno odgovara.

  4. Potpuno te razumem, nalazim se u slicnoj situaciji samo bez uslova koje si ti dobio u SaP-u :-). Gotivim sve shto je vezano za web i trudim se da shto vise pokupim iz tog usmerenja- citao sam tvoje tutorale u vezi joomle, trenutno slusham web design i to mi je onak primarno. Medjutim pre par meseci vidim oglas na faksu- CISCO ACADEMY i ja to onako u naletu upishem. Stvar je u tome da mi se i to dopalo i da sad ne znam na koju cu stranu, uporedo idem i na CISCO kurs i na faks i gubim polako gubim korak na oba polja 🙂

  5. P.S. Mozes li da me usmerish oko JooMle, josh uvek sam na pocetnom levelu i citam razne tutorijale, gledam ih i na youtubu, ali mi se cini da je to preveliki obim informacija za pocetnika pa sam se malo pogubio. ODAKLE I KAKO DA POCNEM???

  6. Jasno, nekim putem se mora krenuti da bu se uvidelo da je pogresan. Bolje pre nego kasnije 🙂 Meni je ovo bilo jedno veliko zivotno iskustvo. Znam da bi do sada imao vise para, nego na nekim drugim poslovima, ali nije sve u novcu, strast prema poslu je nesto posebno.

  7. J.T.

    I moj drug je krenuo sa SAPom malo po malo putujući po svetu zbog SAP odselio se u Waldorf, sedište SAPa i dobio mercedesa za Dž. A posao ko posao 🙂

  8. Bravo za hrabru odluku još „onih dana“ :)! Kada se ponude veoma dobri uslovi, kao što si opisao, dvoumljenja da li ostati ili otići postaju još teža…

  9. JamezDin

    Znam da je tekst stariji, ali da li možeš reći koja je firma u pitanju Miloše? (Ako ne želiš da otkrivaš, poštujem) Hoću da učim SAP, i tražim šansu.

Ostavi komentar