Web novinarstvo i etički kodeks

Događaji / 06. 04. 2009. / Autor:

webnovinarstvo-logoNovinarstvo u formi interneta, odnosno web novinarstvo, polako ali sigurno dobija svoju etičku formu. Poziv za okrugli sto je za mene bio odlična prilika da upoznam ljude iz škole Web novinarstva, kao i šansa da učestvujem u diskusiji.

Rasprava je bila podeljena na sledeće oblasti : Postavljanje linkova, društvene mreže, mailing liste, kreiranje naloga i upotreba komentara. Ljudi koji su bili na događaju su itekako kompetentni za sva navedena pitanja, ali bi bilo dobrodošlo da je spisak zvanica bio potpun. U svakom slučaju nastavlja se rasprava na internetu, a web novinari su na pravom putu da iznesu zvanični etički kodeks. Katarina Milovanović, kolegenica sa portala NaDlanu, i ja smo nadam se doprineli diskusiji.

etika-web-1

Meni je posebno bio zanimljiv deo vezan za društvene mreže. Izneo sam nekoliko tehničkih podataka koji mogu doprineti celokupnoj priči. Nakon diskusije sam razmišljao o etici na društvenim mrežama i došao do određenih zaključaka. Poenta većine društvenih mreža je deljenje informacija (sharing), i u tome praktično ne postoje ograničenja, bilo da delite fotografije, linkove, informacije. Svako od korisnika društvene mreže ima pravo da prati te informacije ili da ih ignoriše, bez obzira na dinamiku kojom se one postavljaju. U prilog tome recimo ide i opcija Hide na fejsbuku, preko koje jednostavo uklanjate neželjeni sadržaj. Etički je ispravno vršiti promociju kroz Fejbuk, ali tome pre svega služe javni profili, odnosno stranice (page, fan page) koje u svojoj novoj formi tome i služe. Svaka promocija, postavljanje slika i linkova kroz lični profil može biti svedene u kategoriju promovisanja nekog sadržaja, ali pre svega toga spada u legitimnu kategoriju klasičnog deljenja informacija na društvenim mrežama.

Kreiranje lažnih profila, sa druge strane, spada u najnemoralniji oblik aktivnosti korisnika na internetu. Međutim, tako nešto je nemoguće kontrolisati, ali se svakako mora naznačiti u etičkom kodeksu.

etika-web-2

U toku rasprave bilo je i polemike u vezi Twittera. Različiti stavovi, počev od toga da je Twitter prevaziđen (?) do informacije da je budućnost novinarstva na Twitteru. Twitter kao i Fejsbuk su uvek tu kao legitimni kanali. Gotovo svaki inostrani web magazin poseduje svoj Twitter nalog i Fejsbuk stranicu i vrši promociju svog sadržaja. Potencijali su veliki i za sada vrlo malo iskorišćeni na našem internet prostoru. Što se pre uđe u priču promocije kroz Twitter i Fejsbuk, to bolje. Moja slobodna procena je da će Twitter tek za godinu dana dati prave rezultate, dok je promocija kroz Fejsbuk vrlo aktuelna, ali ne svugde i ispravna.

Osim etičkog kodeksa važna je i edukacija novinara na webu. Mnogi propusti se dešavaju iz neznanja, pre nego iz neetičkih razloga. Web marketing stručnjaci, wen novinari i blogeri će voditi glavnu ulogu u edukaciji.

Sve u svemu, bilo mi je drago što sam prisustvovao diskusiji, i ne samo online porazgovararao sa našim ljudima iz web struke.

Zvanični zavisnik
Više fotografija

Share Button
3
3 Komentara
  1. Twitter prevazidjen 🙂 Twitter jos nije ni poceo. Ukoliko neko tako veliki kao sto je Google nudi milijardu dolara (nezvadicne informacije) za kupovinu Twittera to govori o njegovoj potencijalnoj vrednosti. Ne treba ni spominjati da je u vise prilika CNN uzivo pratio Twitter tok kada se desio onaj pad aviona nedavno pa su prve slike i informacije upravo objavljene preko Twittera.

  2. Lep izveštaj Miloše. Sigurno je, da će biti još ovakvih i sličnih skupova.
    Veliki pozdrav.

    Goran

  3. Hvala što si učestvovao na okruglom stolu dragi Miloše. POzdrav, Ljubiša

Ostavi komentar