Još jedan prođe BlogOpen (2009)

Blogovanje , Događaji / 08. 09. 2009. / Autor:

blogOpen-09-7-mNakon BO (Bor) 2008, održan je Niš BlogOpen 2009. Dva dana, dve lokacije, šest predavanja, sedam predavača, pedeset posetilaca, mnogo lepih trenutaka. Teško je bilo na kraju krenuti iz Niša.

Nakon prvog dana E-Tvrđave , odnosno E-Media dana i predavanja o Joomli , došao je na red BlogOpen . Dva dana bila su dovoljna da prikupimo dodatno znanje iz bloging – web marketing – online pr oblasti.

Krenuli smo od astronomije (Milan Milošević) , preko pravopisa ili prava na pisanje (Bane Dimitrijević), Live Blogginga (Darko Buldioski), sve do kocepta medija građanskog društva (Larisa Ranković)

I dok listam podsetnik prvog dana BlogOpena zaključujem da je najveći utisak na mene ostavilo predavanje Baneta Kišobrana. Pravopis ili pravo na pisanje je tema koja zaslužuje mnogo više od sat vremena predavanja. Da li blogere konstatno lektorisati i sugerisati im da pravilno pišu, ili im dati slobodu da napišu sve što misle, bez obzira (ili bezobzira) da li je to totalno gramatički, semantički, pravopisno napisano. Sigurno je da naš pravopis ne trpi greške, ali : para za lektora nemamo, školovali smo se za IT, management, itd.. Slažem se da se neke stvari uče još u osnovnoj školi, ali ljudi, od osnovne škole mi je prošlo 10 godina, a za to vreme je kroz moju glavu prozujalo mnogo drugih informacija, pa ne zamerite ako nekad pogrešim, kao što i ja ne zameram drugim blogerima.

blogOpen-09-5

Nakon prvog dana ostao mi je žal što više ljudi nije slušalo Darka Buldioskog i njegovu prezentaciju o Bloggingu uživo. Ipak, tu je link i prezentacija, pa je valja lagano iznova odgledati. Darko je pokazao da je live alat pred nama, i način na koji ga možemo koristiti. Darku samo mogu da zamerim što je pričao na Engleskom. I agree that we have video streaming, and was better to speak on english, but.. malo me vređa kad Makedonce slušam na engleskom. Pričajte Makedonski da vas ceo svet razume, u Niš smo 🙂

Drugi dan, sunce su smenili vetar i kišica, organizatori su užurbano radili na promeni prostora, što je na kraju bio pun pogodak. Ponovo sam prelistao podsetnik drugog dana BlogOpena mada moram priznati da mi je daleko svežije ostao u sećanju nego prvi dan. Fensi ambijent, više posetilaca, jači uvod, i naravno blaga trema a kasnije i zadovoljstvo.

blogOpen-09-7

Najpre se na video bimu pojavio Veliki Brat Blogowski. Koliko god on bio daleko BlogOpen ne bi smeo da sadži reč Blog ako se on ne pojavi. Bio je aktivan i na twitteru (kao i obično) pa ga možemo smatrati delom programa.

Iz prezentacije Jelene Jovanović smo dosta toga naučili, počev od toga kako uspešno voditi prezentaciju do toga da blogeri mogu i više od onoga što misle da mogu , ja sam tako shvatio poentu priče, a prezetacija je uvek tu da osveži zaključak.

Na red dolazi Milojevo i moje predavanje na temu „Bloggers Relations – obe strane priče"(opširnije u posebnom tekstu, ipak zaslužuje). Na početku i na kraju, Miloje i ja smo (nadam se) uspešno smenjivali u prezentaciji, a reakcija publike potvrđuje da smo uspeli da priču iznesemo na kvalitetan način.

blogOpen-09-6

Za mene je ovo predavanje bilo veliko iskustvo, verovatno se u početku primećivala moja trema i razlika u iskustvu u odnosu na lava Miloja. Ipak sam zadovoljan kako je predavanje proteklo. Iskreno, uživam u prenošenju znanja, to ste mogli da vidite i na mom blogu, verovatno i uživo. Nadam se da je ovo tek početak.

Teško je bilo na kraju krenuti iz Niša. Puno ljudi, starih twitter nikova, a novih faca. Najveće blago su sigurno nova poznanstva. Samo o druženju, specijalno u narednom postu.

Do BlogOpena 2010, Živeli!

Dopunjeno : Video o BlogOpenu by Live-e.tv

BlogOpen09

Pogledati i :
Twitter je brujao za vreme blogOpena
DedaBor, neopravdano odsutan, o BlogOpenu
Mahlat o BlogOpenu
Fotke by ItDogađaji

Share Button
3
3 Komentara
  1. Фала на поддршката, одлуката за тоа на кој јазик да зборам не беше баш моја, туку на колективот 🙂

    Здравје, во некоја следна прилика повеќе и подобро и на македонски 🙂

    Е, и не знам дали е грешкa или не, ама линкот на live blogging не иде на презентациајта туку на itdogadjaji

    Поздрав

  2. Miloš Petrović

    Vidimo se Darko, uskoro nadam se!

    U pravu si za grešku u linku. Ispravljeno.

  3. Zaista mi je drago što sam čula nakon predavanja a to je da su se neki blogeri prvi put osetili dobro i PONOSNO što su blogeri i što su deo (naoko raštrkane i labave) zajednice.

Ostavi komentar