OpštinaBor.com – nema više

Blogovanje / 25. 08. 2009. / Autor:

OpstinaBor-com-mBlog OpštinaBor.com više ne postoji. Svakako će ući u istoriju srpskog veba kao lokacija na kojoj su se ljudi borili protiv lokalne vlasti i za političku pravdu.

Veb adresa zakupljena 2005. godine imala je za cilj da pokaže nemar lokalne samouprave u Boru koja je reklamirala domen opstinabor a nije zakupila ključni domen .com . Na glavnoj stranici je tad postavljen logo grada Bora i natpis : Radikali marš iz obog grada. OpštinaBor.com nastavlja svoj život u svojstvu bloga koji je imao za cilj da bude glas Borana.

Celokupna ideja je delo Zorana Stankovića, sredovečnog web dizajnera iz Bora, koji je na fantastičan način izvršio sintezu lokalne politike i slobodne online komunikacije.

OpstinaBor-com

O blogu OpštinaBor.com se pisalo u novinama, vlasnik je dobijao pretnje, a glas bloga je umeo da bude toliko jak da je jednom prilikom otkazan koncert Željka Joksimovića u Boru.

Divio sam se blogu OpštinaBor.com i smatrao ga jedinstvenim u Srbiji. Kada sam pre 2 godine na Fakultetu organizacionih Nauka držao predavanje na temu Blogova, OpštinaBor.com sam naveo u top 3 bloga na našim prostorima. I zaista, OpštinaBor.com je predstavljao svojevrstan online fenomen u Srbiji.

Ipak, Zoran je rešio da proda svoj blog. Psihološki pritisak, problemi, pretnje.. a sa druge strane nikakva zarada. Prodaja je bila i logičan potez, posebno ako se zna da su postojale ponude. Suma za koju je prodat blog je tajna.

Prema najavama, web lokacija će nastaviti da postoji, ali se još ne zna vlasnik. Svi tekstovi sa bloga OpštinaBor.com će biti preneti na novu lokaciju, blog koji je u vlasništvu Jugoslava Jovanovića (koji je na neki način i logičan naslednik bloga OpštinaBor) a Zoran pokreće novi, regionalni projekat e-stav.rs .

Zoran Stanković se inače smatra i začetnikom bloginga u Boru, i jednim od osnivača borske internet organizacije BITNO.

zoran-stankovic
Miloš, Walter i Zoran Stanković na jednom od okupljanja organizacije BITNO

Blog je u svojim poslednjim danima beležio oko 1.500 jedinstvenih posetilaca dnevno i bio kotiran u TOP 10 blogova regiona!

Prestankom rada bloga OpštinaBor.com zaokružena je jedna posebna blog priča na našim prostorima. Siguran sam da će se ceo ovaj slučaj prepričavati i biti Case Study na svim predavanjima vezanim za bloging u regionu. Ideja bloga ipak nastavlja da živi, kako sam već naveo, na novoj lokaciji.


Obavezno pogledajte :

Tekst na Zoranovom blogu
Tekst na blogu Borska Inicijativa

Share Button
7
7 Komentara
  1. O svemu pripremam mali osvrt i svakako će mi i tvoj fenomenalan post biti od koristi.

    Možda ovaj komentar liči na čistokrvnu spamčinu ali uradio si ovo izvrsno. „Opštinu“ smo voleli ili osporavali, tmao smos e svađali ali će ipak ostati zabeležena u istoriji blogovanja Srbije.

  2. I ja sam zbunjena 🙂
    U naslovu stoji „nema vise“ – a ipak izgleda da ima, „na novoj lokaciji“ (btw. 404 stranica mi se pojavljuje).

    Onda – ako su tekstovi na novoj lokaciji kao sto pise, onda sta je prodato? Domen a ne blog?

    Sta ce ovde biti success story Milose, sta je ovde tacno uspeh, sta je prodato a sta je ostvareno putem bloga, sta je uspeh u svemu? Pls budi ljubazan pa objasni 😉

    Pozdrav od JJ

  3. Nije valjda prodaja domena bila pod pritiskom? Ako jeste, onda je trebalo TO u naslov – prodat blog (ili domen) zbog pretnji i ucena!

    Mnogo tajnovit clanak si napisao. Ne zna se suma, ne zna se novi vlasnik, prodaja isla pod pritiskom, tekstovi migrirani na novu lokaciju? U cemu je fora?

    Btw. cestitam za novi projekat na webu, to je uvek lepo cuti da ima novih stvari. A ovo izgleda kao jedna mucna politicka a ne kao uspesna prica.

  4. Koliko sam razumeo nova lokacija jos nije aktivirana, a autori su rekli da ce tu biti preneti tekstovi u obliku arhive, ne kao aktivna web lokacija, ako sam dobro razumeo.

    Prodat je domen, to sigurno.

    Po meni je uspeh dugogodisnje postojanje sajta OpstinaBor i uticaj koji je taj blog imao u Boru. Nisi u Boru pa to nisi mogla da primetis, ali OpstinaBor.com je najuticajniji lokalni politicki blog ikada u Srbiji. O tome ce vise moci da kaze bivsi vlasnik.

    Pritisak je, koliko ja shvatam, trajao mesecima. Prodat je , a mozda i nije morao da bude. Nisam hteo da dajem naglasak na pritisak vec da dam pocast jednom velikom blogu koji je postojao na lokaciji OpstinaBor.com

    Nema tu niceg tajnovitog sa moje strane, pisao sam ono sto znam 🙂

    Politicka prica je sigurno, a koliko je mutna, nije ma meni da to procenjujem i pisem.

  5. hej! Nisam u Boru ali sam itetkako primetila da je vasa gradska zajednica fenomen per se!! 😀

    Samo napred i srecno sa novim poduhvatima!

    Sve najbolje

    JJ

  6. Nisam ni znao za taj sajt, ipak ima lokalni karakter.

    Ipak moram da primetim da kada neko na blogu napiše radikali, cigani, demokrate, pederi, madjari, hrvati ili bilo koja grupa – marš napolje mora da računa da će to izazvati rekaciju i pritiske.

    Takve poruke su vrlo gadne, uvek.

  7. Marko:

    Nisam ni znao za taj sajt, ipak ima lokalni karakter.

    Ipak moram da primetim da kada neko na blogu napiše radikali, cigani, demokrate, pederi, madjari, hrvati ili bilo koja grupa "“ marš napolje mora da računa da će to izazvati rekaciju i pritiske.

    Takve poruke su vrlo gadne, uvek.

    Marko, ova poruka koja stajala na opštinabor.com na naslovnoj strani, stajala je neko vreme i postavljena je u periodu kada su gradom vladali radikali i strašno se bahato ponašali. Stvarna poruka koju je ovaj blog slao građanima Bora i okoline, je u stvari da se moramo suprostaviti bezvlašću koje u Boru traje godinama. Da moramo da probudimo ono malo ljudskog u sebi i ne dozvolimo da gaze po nama. Vladari iz senke, koji su opljačkali Borski opštinski budžet, ponašali su se kao Bogom dani i nisu dozvoljavali da bilo ko da neku konstruktivnu sugestiju što se tiče domaćinskog raspolaganja budžetskim sretstvima. Ovaj blog, a kasnije i moja borskainicijativa.com objavili su mnoge štetne ugovore, malverzacije i mutne radnje moćnika, ali su se bar Borani malo, koliko toliko opametili i znaće kako da glasaju na eventualnim narednim izborima.

Ostavi komentar