Telenor internet – finalni rez

Mobilno / 04. 05. 2009. / Autor:

telenor-internet-01Proteklih mesec dana sam imao priliku da testiram Telenor Internet , vrlo interesantan i koristan vid konekcije, sa svim svojim prednostima i manama. Utiske naravno želim da podelim i na svom blogu.

Nekada smo bili osuđeni na modem 50k, prvu priliku iskoristili za beg na neku novu tehnologiju, tako da već danas imamo finu web lepezu ispred sebe. Telenor Internet je jedna od opcija. Osnovna prednost Telenor Interneta je mobilnost. Mali uređaj koji možete nositi u džepu je vaš modem, a pristupna tačka bilo koja lokacija na kojoj imate signal Telenor mreže.

Da krenem od instalacije modema, Telenor kaže Plug and Play, ja sam to nazvao Plug and Surf. Vrlo jednostavna instalacija, uz to  i softver preko koga se konektujete, vodite statistiku, šaljete sms poruke.. Izbor modema je zaista velik , a ja sam imao prilike da koristim USB modem E220.

telenor_internet-modem

Test sam vršio na više lokacija u Beogradu i unutrašnjosti. Gde ima Telenor signala ima i interneta, ipak razlika postoji, ako je područije pokriveno 3G signalom korisnik ima vrlo veliku brzinu na raspolaganju, koja teoretski ide i do 3 Megabita, u većini slučajeva (realno) oko 1 Megabit (125 KB/s). Ukoliko nema 3 G mreže brzina je daleko manja, ali vrlo podnošljiva, oko 120 kilobita (15 KB/s). Ovde govorim o situacijama u kojima sam se ja našao.

Jedan od prvih Telenor Internet testova izvršen je na autoputu Beograd – Niš, ubijao dosadu dok sam se vozio autobusom.  Većim delom autoputa brzina je bila oko 15 KB/s, izuzetak veće mesto, npr Jagodina gde lovim 3 G signal i brzina neverovatno raste na 95 KB/s. Bor, takođe, od 90 do 120 KB/s. U poseti blogeru Dedi, i njegovoj školi u Krivelju (selo blizu Bora), brzina od 10 do 15 KB/s.

telenor-internet-03Test u Beogradu, naravno uži centar ne može da  bez 3G signala, brzina od 30KB/s do 80 KB/s. Žarkovo već slabije, oko 15 KB/s, Ada takođe 3G , brzina i do 150 KB/s.

Zavisno da li ste na 3G ili običnom područiju postoji ta gornja teoretska brzina Telenor interneta, a praktično naravno zavisi od opterećenosti repetitora.

Opšti podaci o Telenor Internetu

Telenor Internet postoji u Prepaid i Postpaid varijanti. Prepaid, jednom se kupuje modem, dobija gratis protok, a kasnije se po potrebi dopunjuje protok. Vrlo dobar izbor bez mesečne obaveze. Postpaid varijanta znači da se na kraju svakom meseca, logično, plaća ugovoreni paket + eventualno prekoračenje. Više o tome na stranicama Telenora.

Dnevna i mesečna potrošnja

Pri odabiru paketa glavni parametar je mesečna potrošnja koja na postpaid Telenor Internetu 2 i 5 GB, na prepaid 250MB, 500MB, 1 GB… Većina ovih paketa bez ikakvih dodataka pokriva mesečnu potrošnju ukoliko je u pitanju klasično krstarenje internetom. Tako se za spontani surf od 30 minuta utroši oko 10 megabajta, za sat vremena od 20 do 30 megabajta na testu gde su bile uključene i neke malo zahtevnije stvari kao što su youtube i facebook.

Parametar koji koliko toliko može približiti priču o potrošnji je upravo prosek sa testa-  oko 25 Mb za sat vremena aktivnog surfovanja. Ukoliko 3 sata efektivno dnevno koristite net, svaki dan, na mesečnom nivou dolazite do cifre od oko 2 GB, što pokrivate prvim prepaid paketom. Prema ovoj računici paket od 5 GB na mesečnom nivou zadovoljava barem 6 sati dnevnog korišćenja Telenor Interneta. Ljubitelji masovnog downloada će Telenor Internet sigurno zaobići.

Na sajtu Telenora možete pronađi i kalkulator prema kome približno možete izračunati mesečne potrebe.

Ko koristiti Telenor Internet

Mobilnost je najveća prednost Telenor Interneta. Koristiće pre svega ljudima koji poseduju laptop i rade u pokretu. Zbog velike pokrivenosti na teritoriji Srbije vrlo jednostavno Telenor Internet dopire do lokacija gde nema ADSL i kablovskog priključka. Korisnici koji imaju tehničke mogućnosti samo za dial-up i Telenor Internet će se svakako odlučiti za soluciju dva, primer su studenti u studentskim domovima, kako saznajem od prijatelja daleko im se više isplati Telenor Internet nego surf preko lokalnog dial-upa.

internet-surf

Ukoliko vam je internet potreban samo od kuće i imate tehničke mogućnosti za ADSL, kablovski ili Wirelles internet, verovatno će Telenor Internet biti tek na četvrtom mestu kao solucija. U svim drugim situacijama dolazi kao realna opcija.

Završni utisak

Na kraju,  Telenor Internet je zadovoljio moja očekivanja. Instalacija i monitoring protoka su vrlo jednostavni, imao sam internet na lokacijama na kojima nisam ni pomišljao da će ga biti, brzina je u većini slučajeva bila jako dobra mada ima još prostora za napredak. Zbog konkurentnog tržišta očekujem još povoljnije uslove i cenim da će Telenor Internet tek biti dobra solucija.

Share Button
18
18 Komentara
  1. Zahvaljujuci tvom dolasku i objasnjenjima koje sam dobio u Telenor prodajnom mestu u Boru, kupio sam jedan paket i koristim ga vec neko vreme.
    Moram priznati da sam prezadovoljan i da sve moje prohteve za sada uspesno zadovoljava.
    I da napomenem da sam danas u Krivelju imao do 25 kb/s te sam ladno otvarao po nekoliko stranica uporedo na moje veliko zadovoljstvo !!!
    Milose, veliki pozdrav tebi i Telenor net porodici !!!

  2. Koliko god da je laka instalacija na windowsima – nisam probao. Na OSX je onako mala patnja… posto moras da skidas posebnu aplikaciju sa neta – nema je na telenorovom sajtu…

  3. Moreno Ardohain

    Imas dosta gresaka u tekstu, jer pominjes kb/s, sto je kilobita u sekundi, a ne kilobajta. Malo slovo b oznacava bit, a veliko B oznacava bajt.

    Tako da umesto izjave: „oko 120 kilobita (15 kb/s)“, treba da stoji „oko 120 kilobita (15 kB/s)“.

  4. Boris

    Kuriozitet je da ovo čitam odnosno pišem iz kreveta sobe na Tari na notebooku povezanim preko 3G interneta. Doduše iz MTS ponude.

    Pre 10 godina smo morali da idemo na zakazane telefonske razgovore u hotel.
    Pre 5 godina smo morali da se postavimo na tačno određeno mesto na terasi hotela Omorika da bi uspeli da dobijemo bilo kakav signal.
    Sada iz vikendice imam skoro pa brži net nego kući.

    I kao dugogodišnji tehno geak/freak moram priznati da sam iznaneđen brzinom razvoja tehnologije.

  5. @moreno, hvala na uocenoj gresci, bice ubrzo ispravljeno. Jedino sam tu mogao da pogresim, znate na sta sam mislio, ali dok izbaratam malim i velikim brojkama.

    @Boris, to je upravo ta mobilnost. Sto se tice MTS-a, nisam radio uporedni test, ali mozes preneti iskustvo svakako, ako poredis sa mojim Telenor podacima

    @Deda je takodje sa internetom na vikendici 🙂

  6. dragana

    Ja definitivno nisam zadovoljna modemom.
    Vise nemam internet nego sto ga imam i za to placam skoro 1.500 din. mesecno a kad kasnim sa uplatom oni opominju. Ovo pise neko ko je iz Bora a ne iz Krivelja, to sam napisala zato sto je neko napisao da u Krivelju ima super signal ( e pa blago njemu ).

  7. dragana

    Samo da preciziram – radi se o telenor modemu.

  8. njegos

    Iskren da budem tvoj tekst mi deluje u najmanju ruku blago tendeciozan. Da si barem pomenuo konkurenciju (mts), pa da imamo manje sumnje ali ovako… Pazi jos si i detaljnu ponudu opisao. Takodje nije navedeno da se ogradjujes na odredjene lokacije na koje si testirao signal, zao mi je zbog ovakvih tekstova, koji su mozda/kojim slucajem, napisani iz cistog entuzijazma (sumnjam), ali stvarno deluju…
    Ostale naslove druge tematike pohvaljujem (one koje sam procitao)
    Zdravo

  9. Miloš Petrović

    Njegos, hvala na komentaru. MTS nisam pominjao jer nije bio u pitanju paralelni test, jednostavno ne poznajem usluge MTSa da bi o njima pričao.

    Ako govorimo o modemu, zasto ne opisati detaljnu ponudu. Kroz tekst sam dao do znanja da ne postoji standardna pokrivenost i brzina.

  10. Natasa

    Telenor internet je nesto najgore sto postoji,prvo:sporo je uzasno,ne dostize ni polovinu brzine one koju oni spominju,drugo:svaki cas prekida konekciju,taman zapocnes nesto da radis ono prekine vezu i nema sile da se u skorije vreme opet konektujes.Zato moj vam je savet da nikad u zivotu ne uzimate TELENOR INTERNET.

  11. Ivan

    Ugovor sa telenorom mi traje jos 3 meseca i obicno nemam problema sa konekcijom, ali zadnja 2 dana sam poludeo. Naime, konekcija se uspostavi ali je toliko slaba da ne mogu da se povezem ni sa jednim linkom ili web stranicom. Ako vec placam 1500 dinara mesecno, ocekivao sam da mi uvek bude dostupan, tako da trenutno ne mogu nista lepo da kazem o ovoj vrsti usluge.

  12. zeljko

    Samo oprezno sa telenor bezicnim internetom.Verovatno vas nitko nije upozorio na to da svako prekoracenje od 5GB mesecno , drasticno uvecava cenu impulsa.Mene su odrali , pa sam presnimavanje 4 filma sa interneta morao da platim 25 000 din.To je klasicna navlakusa.Puste vas da bez ogranicenja koristite impulse , ali vas posle bez obavestavanje pocaste sa enormnim racunom.

  13. Zeljko, Telenor internet definitivno nije za skidanje filmova. Tu ces prakticno da oderes sam sebe. Uvek se za takve stvari preporucuje ADSL ili kablovski net.

    Nisu, do duse, u pitanju impulsi, nego kilobajti i stvarno mora da se pazi. Za klasican surfing je 5 GB vise nego dovoljno.

  14. zeljko

    Predstavnici Telenora i ja se preko dopisa prepucavamo o tome da li mi je poruka o prekoracenju limita potrosnje poslata ili ne. Naime oni tvrde da su mi obavestenje o prekoracenju potrosnje uputili sms porukom , ali ja takvu poruku na svoj uredjaj nisam dobio. Da li je to moguce.

  15. Zeljko, nisam upucen u informacije o prekoracenju.

  16. Uros

    Ja bih rekao druže da ti radis za Telenor ili na ovaj nacin pokusavas da te primete. Sve sto nas je nerviralo kod dial-up konekcije pri koriscenju telenor interneta dobija potpuno novu dimenziju. Kome uopste ovo treba ???????
    Ne bacajte novac. Nepristojno skupa ponuda za uzasnu uslugu!

  17. bagzi11

    stvarno je sramota za ovaj nov internet zar je moguce da cekam jedan pisljiivi video klip pola sat i opet kocu sta je ovo gde zivimo neznam moli odg od prodavca

  18. Djurica

    Em je brzina odvratna,naravno da veza cesto prekida a uz to imam nepodnosljivo i neprekidno zujanje u zvucnicima… Ovih dana cu raskinuti ugovor i upozoriti sve bliznje da i ne gledaju u njihove poslovnice kad prolaze pored njih 🙂

Ostavi komentar