Kad se bloger seli

Blogovanje / 22. 01. 2010. / Autor:

selidbaŽeliš da treniraš body building – želja te naglo mine posle trećeg treninga, želiš da džogiraš – trajalo je par dana, krećeš na časove engleskog – odustaješ posle prve sedmice, želiš da postaneš bloger – možda ti i uspe.

Na pitanje prijatelja „Kako da otvorim svoj blog“ obično odgovaram da najpre proba na nekom od besplatnih servisa. Početni elan uvek postoji, kao što je navedeno par u par redova ranije, i tada je najbolje biti na nekom blog servisu koji ništa ne košta. Obično preporučujem WordPress.com, mada je i Blogger solidna alternativa.

Idealan poligon za testiranje-sebe-da-li-želim-da-budem-bloger su navedeni blog servisi, gde ćete unositi tekstove, dok za unos fotografija preporučujem imageshack.us ili neki drugi prostor za smeštanje fotografija. Time stvarate odličnu podlogu za eventualni prelazak na ozbiljniju varijantu bloginga, npr. na svom domenu, jer se tekstovi lako eksportuju, dok su fotografije na eksternom nezavisnom servisu. Tek nakon višemesečnog blogerskog staža na nekom od navedenih, besplatnih blog servisa bloger početnik može da krene dalje. Selidba bloga nije previše zahtevan proces.

wp1

Na sličan način je sa blogingom krenuo moj prijatelj Miško Bobić iz Bora. Najpre je bio član Bor030 bloging mreže, nakon čega kreće u nezavisni bloging na servisu Blogger.com. Da smo ranije pričali savetovao bih ga da krene od WordPress.com platforme, ali bez brige, sve je i ovako prošlo ok.

Pošto je Miško dugo blogovao na besplatnom servisu i opravdao očekivanja što se tiče pisanja, predložio sam mu prelazak na lični domen. Selidbu smo uspešno izvršili u roku od 24 sata. Od tog trenutka Miško kreće u novu blogersku avanturu MiskoBobic.com i ja mu želim puno sreće.

misko1

Selidba na sopstveni domen i WordPress

Jednostavan zakup domena (preporučujem direktan GoDaddy zakup domena, o tome više reči uskoro) i hosting do 100 MB, sa jednom bazom, sasvim će biti dovoljni da krenete u ličnu bloging priču.

Platforma koju svakako preporučujem za sopstveni blog je WordPress. Sistem prenosa, selidbe (import), tekstova je jako jednostavan i moguć je iz više izvora : sa WordPress.com servisa (tamo izvršite export), Blogger.com servisa, RSS izvora, HTML strane.. Ovime će biti preneti tekstovi, dok se multimedija, foto i video prenose automatski, ako ste koristili eksterne servise : Youtube za video i Imageshack.us za fotografije.

Važni koraci za selidbu blogera :
– eksportovanje tekstova na starom blogu
– zakup ličnog domena
– zakup ličnog hostinga
– instalacija WordPress bloging platforme
– import tekstova sa starog bloga
– administracija i osnovne postavke wordpress bloging platforme

Share Button
13
13 Komentara
  1. Odlicna tema, samo ja imam laksu varijantu – cimnes Eniac-a i on ti sve zavrsi za par sati 😀

  2. Miloš Petrović

    Svako ima svog Eniaca 🙂

  3. Hvala ti Miloše što si me spomenuo 🙂 u toj priči

  4. …imam coveka za to, ali isto savetujem sve kao i ti…

  5. Sto mislis da je wordpress.com bolja varijanta od blogger-a?

  6. Miloše baš ti hvala što si započeo ovu, za mene trenutno jako zanimljivu temu!
    Selim svoj blog, odnosno samo menjam hosting, i to je uspešno obavljeno, ali pošto znaš da je RainDog-ova opstinabor.com bila jedan od najzanimljivijih blogova za mene, a više kao takav ne postoji, a obzirom da se moj blog bavi sličnom tematikom, došao sam na ideju da zamolim Raina da mi ustupi arhivu OpštineBor i nekako je prenesem kod sebe. Sve bi to bilo nekako izvodljivo da je manja baza u pitanju, ali 80Mb stvarno nemam ideju kako da prebacim kod sebe i stavim u funkciju?
    Mnogo toga zanimljivog je pisano na Opštini, i baš iz tog razloga mi je želja da tu arhivu učinim ponovo dostupnom blogerima koje to zanima.

    Moje pitanje ja vrlo prosto, a nikako da se snađemo. Kako da prebacim bazu od 80 Mb na svoj blog?

  7. Kad pričamo o velikim bazama – preporučujem zipovani eksport, a za import – čudesnu skriptu zvanu BigDump

    http://www.ozerov.de/bigdump.php

  8. @Armagedon, Nenad me je preduhitrio i dao ti fantasticno resenje! Hvala Nenade! 🙂

    @Sasa Kostic, Posto preporucujem WordPress kao platformu, nelogicno bi bilo da ne preporucim WordPress.com kao besplatni servis. Testirao sam i Blogger i smatram da WordPress.com ima daleko vise opcija, plus je mozda vise frendly za prelazak na sopstvenu platformu.

  9. Sve je precizno objašnjeno.. I samo Godaddy, postoji više razloga za to. Verujem da će Miloš u nekom od narednih postova to i objasniti.

    pozz

  10. Zasto bas Godaddy?
    Nadam se da ce ubrzo clanak o tome!

  11. A gde preporučuješ hosting ?

  12. Miloš Petrović

    @Saša,
    Posle problema koje sam imao sa UniWebHostingom postao sam jako obazriv. Dva sajta hostujem kod Adria Hosta, a tri sajta kod prijatelja. U suštini nigde nikada nisi načisto i obrati pažnju da imaš bekap.

    Znam da ima i novih hosting firmi, pre svih AlviHost.com i Mints.rs.

    Samo obrati pažnju da su registrovana firma sa registrovanom adresom, za svaki slučaj.

  13. Селидба 🙂 По твом тексту ја сам био бескућник ових неколико месеци 😛 😀

Ostavi komentar