Dve godine postojanja MilosBlog.com

Blogovanje / 14. 10. 2009. / Autor:

2-godine-milosblog.comNekako je uvek teže pisati o svom blogu, ali ipak je ovo prilika za to. Ovih dana je dve godine pisanja na adresi MilošBlog.com. Ne volim rođendanske euforije, ali bih želeo da ovim tekstom i novim redizajnom obeležim kraj druge etape.

Pre dve godine osvanula je prva stranica na adresi MilosBlog.com . Sam blog  je pokrenut sa idejom da svoje iskustvo približim studentima FONa kojima sam tada držao vežbe na predmetu Elektronsko poslovanje. Tada polako ulazim u blogerski fazon i pišem sve češće.

Brojke kažu 167 tekstova u 11 kategorija sa 750 komentara. Na listi blogova regiona MilošBlog.com plovi između 35. i 15 mesta , čime sam jako zadovoljan. Najveću posetu u jednom danu koju je MilošBlog ostvario bila je oko 1.500 jedinstvenih posetilaca, i to u dva navrata – oko priče o novoj sezoni Velikog Brata (nije moja ciljna grupa) i oko priče o Joomli za 30.000 eura (moja ciljna grupa) . Standardna poseta je svakako manja, ali kvalitetna, kako to volim da kažem. Veliku posetu konstanto beleži i tekst o paketima mobilnih operatera u Srbiji.

Godinu dana rada je obeležio je i prvi redizajn , pa sam u tom ritmu nastavio i sada. Novi redizajn je tempiran da bude upravo na godišnjicu jer se trudim da svake godine unesem neko osveženje.

Za ove dve godine sam u glavnom pisao o stvarima koje radim i na koje nailazim na webu. U početku su to bile osnove internet marketinga, dosta sam pisao i o Joomli, događajima iz IT sveta, web sajtovima, onda su na red došli intervjui, zatim i tekstovi o društvenim mrežama.

milosblog-2009-sc
MilošBlog u drugoj etapi

Poseban uspeh postigao je Joomla tutorijal koji je za godinu dana sa mog sajta skinulo preko 1.000 posetilaca,jer su svi joomla putevi na domaćem veb nebu vodili ka mom tutorijalu. Ispalo je da sam imao slučaj „white paper“ . Kuriozitet je da sam u poslednje vreme počeo da se odričem Joomle i da više radim sa WordPress-om, ali to je ipak tema za drugu priliku.

Od novijih datuma izdvajam proleće 2009. kada dobijam ponudu da testiram Telenor internet. Ispalo je da je u pitanju svojevrsna studiju slučaja te sam bio pozvan i kao gost predavač na BlogOpenu u Nišu.

Nije sve bilo baš tako sjajno. MilošBlog se duže vreme vrteo na (sada već pokojnom) Oklop hostingu, i nakon velikih problema i desetodnevnog pada servera prelazim na AdriaHost , kojim sam za sada jako zadovoljan.

Često sam vagao između kvantitativnog i kvalitativnog pisanja. Postojao je period kada sam pisao na svaka dva dana, dok sam često znao da napravim i dvonedeljne pauze između postova. Na kraju sam se ipak odlučio za kvalitet i verujem da ću se tog pravca i držati.

Na mojim posetiocima je na kraju da ocene koliko je kvalitetna priča MilošBlog.com. Iz mog ugla, nakon dve godine sprovođenja ideje, toliko.

Srdačno,

Miloš Petrović

Share Button
18
18 Komentara
  1. Najsrdačnije čestitke i puno uspeha u novim poduhvatima koji su pred tobom u narednom periodu.
    Tvoj rad i uspon mogu biti primer profesionalnpsti u poslu i korektnog odnosa prema saradnicima bez obzira iz koje struke ili tabora dolazili.
    Ne zaboravi da si tek na početku, po svemu sudeči izuzetno uspešne i sjajne karijere.

  2. Milorad

    Kao što rekoh na twitteru malopre – srećan ti blogđendan! 🙂

  3. O dizajnu i kvalitetu textova ne trebam puno da pricam 🙂 , a da su teme zanimljive govori i veliki broj komentara 🙂
    Gledajuci tvoj blog dolazim u iskusenje da i ja uplovim u te vode 🙂

    Samo tako nastavi Shomi,

    Pa nek ti je sa srećom 🙂

  4. Miloš Petrović

    Borsky, Milorade, Marko.. hvala puno na čestitkama! Rekoh da ne bi da dižem neku euforiju, ali eto da zaokružim datum. Trudiću se svakako da nastavim u istom, ili makar sličnom ritmu.

    Veliki pozdrav

  5. Srecan blogov rodjendan! 😀
    Od skoro samog pocetka je ovo bio moj omiljeni blog, nadam se da ce tako dugo, dugo vremena ostati…
    Pozdrav i puno srece….

  6. Kolega, cestitke i puno srece u daljem radu 🙂

  7. Čestitam na dvogodišnjici! Zadovoljan sam načinom pisanja i odabirom tema, samo nastavi i uspeh je neizbežan!

  8. nebojša

    Samo napred,
    petogodišnjica je blizu,a treba još dosta toga da napišeš
    Tekstove koje čitam na tvom blogu sa nestrpljenjem očekujem i dalje.

  9. Sretan rođendan blogu 🙂

  10. Hvala puno svima!

  11. Čestitam Miloše, priznajem da redovno pratim tvoj blog. Samo tako nastavi!

  12. Miloše čestitke!!!

    Molim te nemoj shvatiti ovo kao ikakvu kritiku… Volio bih da čitam na tvom blogu više o internet marketingu i sličnim temama… Naravno drži se tutorijala koje si počeo da pišeš jer vidiš i sam da je odličan odziv i da imaš dara.

    Da li Joomla ili WP? Iz ugla korisnika mislim da je svejedno.

  13. KgBlog, Leftfield, hvala puno!

    Leftfield, kritike su uvek dobrodošle, ponajviše ako su konstruktivne.

    Moj blog ide nekim svojim tokom koji diktira isključivo moja inspiracija. Za sada je to više online komunikacija, društvene mreže, internet marketing, uz po koju tehničku temu.

    Slažem se da je u izboru WP i Joomla sve jedno što se korisnika tiče, svakako će o tome ići tema.

    Joomla tutorijal, koliko god da je hit, gotovo sigurno je da u skorije vreme nemam u planu da ga unapređujem. Jedino da se pretoči u štampano izdanje, ako bude imalo smisla posle 1.000 downlodova.

    Veliki pozdrav

  14. Nikako ne stizem da ti i ja cestitam ovaj jubilej. Velika je to stvar jer imati kontinuitet od dve godine ipak predstavlja i odliku autora tj. njegovu resenost da istraje. Vredno svake pohvale.

    Samo tako nastavi!

    Slavko 😉

  15. Mare

    Srecan rodjendan.

    Takodje sam (od pre par meseci) redovan posetilac ovog odlicnog bloga, i kao sto je neko gore vec rekao, imam u planu da pocnem i sam da piskaram, obzirom da duze vreme cackam i izucavam WP.

    Imam jednu kritiku, nadam se da ce biti konstruktivna (nikako mi nije cilj da osporim kvalitet sajta). Malopre dodjoh na blog i video sam izmene u dizajnu. Novi izgled menija mi je nekako napadan, glomazan. Prethodni je bio skroz super i lezao je uz ceo izgled stranice. I jarko zelena boja prilikom hover-a mi nekako ne lezi uz ceo izgled. Isto tako mi se vise svidja stari izgled liste komentara.

    U svakom slucaju, vremenom cu da se naviknem, a svakako cu nastaviti da posecujem tvoj blog. Veliki pozdrav.

  16. Pozdrav Marko. Hvala na lepim željama, drago mi je da čitaš moj blog.

    Što se tiče kritika, apsolutno podržavam sve što je konstruktivno. Elem, mislim da je nešto ipak i stvar navike. Znam da je ovaj meni drugačiji, ali sam i time hteo da kreiram nešto van šablona. Za zelenu već imam kritike, i to će verovatno biti ispravljeno.

    Pošto je u pitanju potpuno novi template, komentari su u ovom obliku, i mislim da je samo pitanje navike.

    Još jednom hvala na komentaru i čitamo se!

  17. Pozdrav Milose
    Odlican ti je blog svaka cast koristio sam neke od tvojih tekstova u mom maturskom radu, naravno naveden si u literaturi.

    Hvala

  18. Ajme kako se sad ovo davno čini 🙂
    I još uvijek se pojavljuje u google rezultatima.

Ostavi komentar